La Maleta Pedagògica: Vides a l'exili - MUME

La maleta és un material pensat per aprofundir en el coneixement de l’exili republicà que va succeir a Espanya i Catalunya després de la Guerra Civil Espanyola.
La maleta és un material pensat per aprofundir en el coneixement de l’exili republicà que va succeir a Espanya i Catalunya després de la Guerra Civil Espanyola. Veure la importància històrica de l’èxode massiu que es produí després de la Guerra, així com el pes de la repressió que va caure sobre una part de la població, i com va afectar la Segona Guerra Mundial en aquestes persones exiliades. I constatar que l’exili és un fenomen de plena actualitat.

En aquesta maleta la reivindicació de la memòria de l’exili és a càrrec de quatre testimonis que van patir en primera persona l’exili i dels quals el MUME conserva part de la seva documentació. Aquests testimonis són un reflex del que va succeir a altres persones que van patir també l’exili.

Aquesta maleta pedagògica sobre l’exili va dirigida principalment als alumnes de quart d’ESO però també a qualsevol persona que vulgui ampliar els seus coneixements sobre l’exili que es produí després de la Guerra Civil Espanyola, especialment, a un públic jove.

Aquest episodi històric pot ser abordat des de diferents matèries relacionades amb la Història, la Literatura i l’Art i les competències que es treballen principalment són de l’àmbit social.

La maleta està dinamitzada per un/a educador/a del Museu de l’Exili que es desplaça al centre educatiu. Les activitats es treballen en petits grups cooperatius dins el grup classe i consta que tres parts diferenciades:
a. Reflexió prèvia sobre exili a partir del concepte i de l’objecte de la maleta en si mateixa .
b. Activitats de descoberta i investigació per part dels alumnes i de les reflexions conjuntes amb l’educador.
c. Part final de posada en comú de les descobertes amb una activitat final de cloenda.
Material complementari
Guia didàctica
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 15/07/21
Fitxa tècnica
ESO2C
BTX
Tipus d'activitat
Taller participatiu
Àrea de coneixement
Història, cultura i patrimoni
Temàtica
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Anglès, Castellà, Català