Ciutadania digital (Tarragona)

Cinema i debat amb David Casacuberta, filòsof especialista en ciutadania digital
Què significa habitar en una societat digital? En un món cada vegada més connectat en què les nostres dades, imatges, comentaris i moviments són un bé tan preuat, quin espai queda per a la privacitat i la llibertat? En aquesta sessió abordarem aquestes qüestions a través d’El círculo, una pel·lícula que narra la història d’una jove que aconsegueix la feina dels seus somnis a la corporació tecnològica més gran del món, The Circle, la missió de la qual és millorar la vida i el destí de la humanitat, i que té com a política interna viure com una gran comunitat connectada, harmònica i feliç. Mitjançant el visionat de la pel·lícula, l’alumnat reflexionarà i debatrà sobre la societat digital i el dilema que significa habitar en aquesta societat. Gràcies al filòsof David Casacuberta, expert en la societat digital, es preguntarà sobre les implicacions que té. Què significa realment una societat digital? Qui n’ostenta el poder? Com s’exerceixen els drets? Què vol dir realment participar?

Per saber-ne més

El círculo és una pel·lícula molt assequible i pensada per a públic jove, en la qual és fàcil trobar paral·lelismes amb la nostra experiència a les xarxes socials o en aspectes de l’organització de la societat actual i el rumb de determinats avenços tecnològics.


El convidat, David Casacuberta

David Casacuberta és doctor en Filosofia i expert en tecnologies digitals. És professor de Filosofia de la Ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​membre del grup de treball Ètica, Seguretat i Regulació de Bioinformàtica de Barcelona i investigador del Grup GEHUCT (Grup d’Estudis Humanístics en Ciència i Tecnologia). Des del 2018 dirigeix la revista Enrahonar. A més del vessant acadèmic, David Casacuberta dedica molt de temps a la divulgació participant en conferències i debats adreçats al públic general, i és autor de llibres de divulgació com ara Creación colectiva.

Presentació i dinamització del debat

Neus Grifoll. Ha estudiat Belles Arts a la Universitat de Barcelona i Cinema i Audiovisuals a l’ESCAC. Compagina l’activitat cinematogràfica amb el món de l’educació treballant en diferents centres. Ha estat professora de Fotografia a l’escola de disseny Elisava (Barcelona) i des del 2003 col·labora amb el Departament Educatiu de la Fundació ”la Caixa”.

Com funciona una sessió de CINEMA I DEBAT?

Les sessions de Cinema i debat posen els joves davant de qüestions socials que els afecten. En cadascuna de les sessions es projecta un documental o pel·lícula sobre un tema diferent, que es complementa amb les aportacions d’un expert. L’alumnat li podrà fer preguntes, però, sobretot, podrà reflexionar sobre el que s’ha vist i expressar les seves opinions i inquietuds.

Objectius de l'activitat
- Analitzar de manera crítica una realitat, des d’una perspectiva ètica, social, política i cultural.
- Qüestionar-se i fer servir l’argumentació per superar prejudicis i consolidar el pensament propi.
- Valorar la importància del gènere cinematogràfic com a font d’enriquiment personal i social.


Preu: 30€
Aforament: Grup classe
Durada: 2 h 30 min


Informació addicional

Es prega màxima puntualitat

Si veniu amb un grup d’educació especial, informeu-nos amb antelació.
Treballarem per preparar l’activitat que hagueu triat o us proposarem l’activitat més adequada a les necessitats del grup.

Places limitades

Si els vostres alumnes tenen algun tipus de necessitat específica, informeu-nos prèviament.
Treballarem per donar resposta a les seves necessitats
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 09/08/24
Fitxa tècnica
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Cineforum
Àrea de coneixement
Cinema, Empresa i marqueting, Ètica, filosofia i debat
Temàtica
ODS
Mig dia
De pagament
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Català, Castellà