Centre Històric de Cardona

La visita didàctica consisteix en realitzar un itinerari guiat interpretatiu pel centre històric de Cardona (Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de conjunt històric, des de l’any 1992). Els seus orígens s’han de situar a la primera meitat del segle XI, quan es va formar un petit burg o raval entorn del mercat que se celebrava als peus de la muntanya del castell.
A la carta de poblament, lliurada l’any 986 pel comte Borrell II de Barcelona, ja s’indicava als habitants del castell i terme que “tindreu tothora negoci net, mercat lícit i una sola moneda pura”. Aleshores Cardona i el seu castell, eren un enclavament estratègic de la frontera amb al-Andalus, i una cruïlla de camins que gaudia d’un extraordinari règim de llibertats com a centre d’extracció i comercialització de sal en una Europa occidental en expansió econòmica. La combinació d’aquests factors explica el desenvolupament d’aquest burg comercial, que va esdevenir el centre d’un important mercat i punt de trobada de viatgers (mercaders, pelegrins, etc.) que arribaven del Pirineu i del migdia francès.
La Vila neix als peus del Castell, allà té lloc la gènesi i a partir d’aquí creix i s’eixampla. Apareixen carrers i carrerons, places, espais porxats, fonts, muralles, es construeixen esglésies i esplèndids casals de mercaders.
Itinerari guiat interpretatiu pel centre històric de Cardona (Bé Cultural d’Interès Nacional), una vila als peus del Castell.
Última actualització: 05/07/21
Fitxa tècnica
CI
CM
CS
ESO1C
ESO2C
Tipus d'activitat
Visites i itineraris
Àrea de coneixement
Història, cultura i patrimoni
Temàtica
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
Fora del centre escolar espai exterior
Idiomes
Contacta

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't