Eines usuari


VOLS PUBLICAR LA TEVA OFERTA EDUCATIVA?

Base antàrtica. Testimoni d’una recerca pionera

Aquesta visita s’estructura al voltant d’una peça de valor científic i històric incalculable: el primer laboratori de la base antàrtica espanyola, dirigit durant anys per la doctora Josefina Castellví.
L’alumnat coneixerà les característiques de l’Antàrtida i dels organismes que l’habiten, com també projectes científics actuals amb la finalitat de fer tant una diagnosi del nostre planeta com de dur a terme prediccions sobre els efectes que hi té el canvi climàtic i en aquesta zona en particular.

El 1986, quatre científics catalans, que havien aconseguit arribar a l’Antàrtida gràcies a l’ajuda de col•legues polonesos, van plantar la tenda de campanya a l’illa de Livingstone per estudiar un possible emplaçament de la que al final seria la Base Antàrtica Joan Carles I.
El 1988, el líder de l’expedició, el doctor Antoni Ballester, va patir un ictus i la doctora Josefina Castellví en va prendre el relleu i va dirigir durant els sis primers anys aquella instal•lació minúscula. La doctora Castellví va ser la primera dona al capdavant d’una base en la història de la recerca científica internacional.
Durant aquesta visita dinamitzada es donaran a conèixer dades sorprenents del territori més fred, sec i ventós de la Terra, i s’explicarà com, malgrat les condicions extremes, hi ha una gran biodiversitat: pingüins i foques, mamífers marins com balenes, algues, molsa i líquens, i, especialment, moltes espècies d’invertebrats marins com el krill, que són la base de la cadena alimentària.
També s’hi oferirà una visió del passat del nostre planeta, a partir de les dades climàtiques que van quedar emmagatzemades en el gel antàrtic, que ens informen sobre les condicions ambientals de la Terra dels últims milions d’anys.
A més, la visita servirà per sensibilitzar l’alumnat sobre la importància dels projectes científics que es duen a terme ara com ara i per emetre un diagnòstic del present del nostre planeta, o fer prediccions de futur sobre com afectarà el canvi climàtic aquesta part del planeta.

OBJECTIUS:
– Observar les condicions extremes que regeixen l’Antàrtida i valorar l’esforç dels científics que duen a terme les seves recerques en aquest continent.
– Identificar i valorar les adaptacions que presenten els organismes que habiten a l’Antàrtida.
– Reflexionar sobre els efectes del canvi climàtic.
– Reconèixer el paper pioner de la doctora Josefina Castellví en la recerca antàrtica i sensibilitzar sobre la presència de la dona en el món científic.

PROMOCIONS
* Descompte del 50 % en les activitats que es facin del 12 de setembre al 31 d’octubre de 2019.
* Descompte del 50% de setembre a juny en les visites dinamitzades (novetat del curs 19/20) a la nova Sala Univers.
* Descompte del 50 % de setembre a juny als tallers del LAB MAT (novetat del curs 19/20).

** Si veniu amb alumnes d’integració en el vostre grup, feu-nos-ho saber. Treballarem per donar resposta a les seves necessitats. Es prega màxima puntualitat. Podeu sol·licitar servei d’intèrprets en llenguatge de signes català (LSC).

Visista dinamitzada per conèixer el testimoni d’una recerca pionera a Antàrtida

Dóna’ns la teva opinió!


FITXA TÈCNICA

  • cs
  • eso1c

Àrees de coneixement

  • Coneixement del medi i Biologia
  • Física
  • Geologia

Objectius de desenvolupament sostenible

  • Canvi climàtic
minusvalido
ciego1
sordo1
dentrocentroescolar
Tot el curs
Dll Dt Dc Dj Dv ( Matins a les 10, 11:15 i 12:30 h )
30
20€ / Grupo ( Preu variable )
dentrocentroescolar
Fora del centre escolar espai interior

CONTACTE

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.