25 recursos educatius ‘on line’ per descobrir durant el confinament

Us presentem un recull de 25 recursos en línia fantàstics (i gratuïts) que poden ser-vos d’utilitat per preparar classes de cara a la tornada o per recomanar a les famílies per aquests dies de confinament.

Totes aquestes activitats han estat avaluades per l’equip del Portal d’Activitats Educatives de Catalunya. Les hem classificades en 5 categories: Ciència, Llengües, Matemàtiques, Benestar físic i autoconeixement i per últim Formació humanística: art, cultura i història. Esperem que us siguin de gran utilitat!

Ciència

 

1- The Dad Lab

Sergei, un pare londinenc a temps complet de dos nens Alex i Max comparteix tots els seus experiments, jocs creatius, joguines educatives,… que els hi prepara i en els quals ells són els protagonistes, val la pena visitar aquesta pàgina tan creativa i motivadora.

Per accedir al web clica a l’enllaç que apareix a la columna dreta (cal estar registrat) El registre d’usuaris ens ajuda a demostrar la utilitat del projecte i a mantenir-lo gratuït. Mai vendrem les teves dades a tercers. Registra’t per veure tots els enllaços i crear-te una llista de favorits!

2-  Apps gratuïtes de la NASA

Aquí trobareu un llistat de 16 aplicacions educatives creades per la NASA per a telèfons, tablets i reproductors digitals per a tots els nivells.

Des de jocs i paisatges per a jugar a fer-se fotografies a l’espai (que ens va molt bé somiar que sortim de casa!!) fins a apps per a investigar les missions espaials o apps per aprendre programació i lógica: NASA Selfies, Exoplanet Excursions, Help NASA Predict Landslides — Citizen Science: Landslide Reporter, Spacecraft AR, Rocket Science: Ride to Station …

3- Explora el cel des de la finestra o el terrat amb StarWalk

Star Walk és una app per a dispositius mòbils i tauletes que permet explorar les estrelles, planetes, constel·lacions i cometes o satèl·lits en temps real enfocant el dispositiu cap al cel. És un atles interactiu molt complet i gratuït. Tot el que has de fer és dirigir el dispositiu cap al cel estrellat i milers d’estrelles, constel·lacions, planetes, satèl·lits, planetes nans i cometes estaran al teu abast.

Les dades astronòmiques i la tecnologia  s’han unit en una aplicació senzilla i summament atractiva que mostra el cel estrellat tal qual el veus des de la teva ubicació i exactament a la mateixa hora.

4- Recursos educatius del Natural History Museum de Londres

Fantàstica web del Museu d’Història Natural de Londres. Hi trobareu articles divulgatius en anglès, galeria de les seves col·leccions i recursos educatius específics per a infants.

Navegant pel web trobareu històries sobre les col·leccions, científics i investigadors del museu. Un museu magnífic per comprendre la història de la vida a la Terra, des dels insectes més petits fins als mamífers més grans.

5- Sistema solar interactiu

Simulador que permet realitzar un recorregut pel sistema solar increïblement precís que us permetrà explorar els planetes, el cel nocturn i l’espai exterior en temps real.

Tots els objectes es posicionen amb precisió en funció del lloc en què es troben just en aquest moment. Conté dades i informació interessants sobre els molts objectes que hi ha a l’espai. Maquíssim!

6- Espècies animals

E millor recurs que hem trobat a la xarxa per a realitzar projectes sobre animals en català. Conté informació de 152 espècies classificades per categories: Rèptils, Mamífers, Aus i Amfibis i un cercador on podreu cercar per paraula clau. Dins de cada categoria es pot cercar també per tipus d’alimentació, hàbitat i continent.

L’objectiu d’aquest recurs és fomentar l’amor pels animals a través d’un millor coneixement de les seves característiques, aprenent a diferenciar-ne uns dels altres i descobrint curiositats sobre la seva manera de viure, els seus sons o moviments. També es fomenta la defensa del medi ambient per a la preservació dels hàbitats de les espècies.

 

Llengües

 

7- Llengua de Signes Catalana i Espanyola per a infants

Us deixem 2 recursos per aprendre els signes més elementals del llenguatge de signes català i espanyol. A Activitum estem compromesos amb la igualtat d’oportunitats de tots els infants i petits gests com aprendre alguns signes per a comunicar-nos amb infants sords creiem que són un signe d’amor i de generositat que aquests dies no falten. Un repte que us llencem a tots! Aprofitem aquestes setmanes per fer del món un lloc millor per a tots.

8- Elemental Querido Watson: Jocs d’ortografia en castellà

Pàgina web que reuneix una completa col·lecció de jocs d’ortografia. En aquest cas, l’alumne es converteix en ajudant del conegut detectiu Sherlock Holmes i ha d’ajudar a resoldre amb èxit una sèrie de misteris a partir de les proves ortogràfiques que ha de superar: exercicis de puntuació, diftongs, paraules agudes, planes i esdrúixoles …

També s’ha inclòs un apartat de frases que cal completar amb la paraula correcta com, per exemple, si no / sinó, a veure / haver-hi, o per què / per què / perquè / per què.

9-  Recursos de llengua de l’Edu365

El web de recursos educatius del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha millorat molt i ara mostra els recursos organitzats per nivells educatius i per matèries d’una manera molt visual. Les propostes de llengua són completes i variades: exercicis graduats d’ortografia, contes interactius, vocabulari, activitats de lèxic o poesia.

10- Learn English Kids – British Council

LearnEnglish Kids és un espai web creat pel British Council amb desenes de jocs, cançons, contes i activitats gratuïtes per a fomentar l’aprenentatge de l’anglès en els nens i nenes.

Per als pares i docents tenen articles de suport, vídeos sobre l’ús de l’anglès a casa i informació sobre cursos presencials a tot el món.

 

11- Millorar el vocabulari per a expressar-nos millor

Expressar-se de manera correcta és un dels elements claus del llenguatge, ja que per desenvolupar-nos en la societat de manera plena, com s’espera de tots i cadascun de nosaltres, és fonamental saber comunicar-nos de manera efectiva. En aquest web trobareu activitats per ampliar el vocabulari pensat per infants de P5 a 6è primària.

 

Matemàtiques

 

12- Les taules de multiplicar

Pàgina web específica amb recursos per a treballar lúdicament les taules de multiplicar. Molt clara i entenedora.

Trobareu recursos per a practicar fàcilment les multiplicacions. Activitats senzilles i clares perquè es pugui començar immediatament a practicar les taules de multiplicar. Tria la taula de multiplicar que vulguis practicar de la següent llista, demostra el que pots fer a la prova contrarellotge i imprimeix els resultats. Trobareu jocs virtuals de cada taula que es corregeixen automàticament, proves a contrarellotge, fitxes imprimibles.

13- Matecitos: Jocs matemàtics per a primària

Els Matecitos són uns matemàtics experts que viuen a l’illa de TAU. Amb ells els infants poden practicar exercicis de matemàtiques de tots els temes inclosos al currículum de primària. La web disposa de vídeos, exercicis, explicacions, activitats i recursos. A més a més, els Matecitos també tenen un canal de YouTube!

14- Classes de matemàtiques online per a ESO i Batxillerat

Aquí trobareu enllaços a 3 professors de matemàtiques que fan classes als seus canals de YouTube. Han estat contrastats pel nostre equip i per centenars de seguidors que els donen suport des de fa alguns anys. Derivades, aritmètica, geometria, àlgebra… tot el que es necessita per a superar els reptes matemàtics més difícils!

15- Matemàtiques amb objectes casolans

Dues pàgines web amb recull de propostes per a treballar les matemàtiques amb elements que podeu trobar per casa.

La primera conté més de 40 propostes per a fer amb Dupplo, amb pinces de roba, tronquets, pinyes i rotllos de paper higiènic.

La segona conté 12 idees molt visuals per a treballar conceptes matemàtics amb els més petits.

16- Exercicis online de matemàtiques per a infantil i primària amb audiodescripció

Pàgina web amb molts exercicis de matemàtiques ben ordenats per nivell educatiu i competència. Tot i tenir molt de contingut per a infantil i primària, la web és clara i completament online i autocorregible (no són fitxes imprimibles). Els exercicis també tenen audiodescripció.

Les activitats estan classificades per nivell educatiu i per competències, els nens i nenes podran realitzar els exercicis pel seu compte i al seu ritme. Es comptabilitza el temps de dedicació i puntuacions amb encerts i errors.

 

Benestar físic i autoconeixement

 

17-  Cuida el cos! Recursos per a Educació Física i Alimentació Saludable

Un recull de 10 recursos per a promoure el coneixement del cos, l’activitat física i un estil de vida saludable. Inclou Build a Body, Jocs del món, Amb el menjar sí que es juga, el curt l’equip petit, infografies sobre els esports i molt més!

18- 25 curtmetratges amb valors

Un recull de 25 curtmetratges, la majoria en castellà, per a veure amb infants. Es caracteritzen per ser curts amb valors, premiats en festivals de cinema. Són curts d’aproximadament 10 minuts que faran reflexionar i emocionaran a petits i grans.

Conté, entre altres, enllaços a curtmetratges com El Puente, els curts de La Rama de Olivo, Tamara, Color Your World With Kindness, Soar, Ratón en venta, El Pequeño Hiawatha, El Alfarero, Cuerdas…

19- El cos humà i els sentits

Cada vegada adquireix més importància el tema de la salut i de l’alimentació en la nostra societat, i per això resulta molt important implicar els més petits des que tinguin ús de raó en la importància de menjar bé, en les característiques dels aliments, en la necessitat d’una dieta equilibrada. En aquest web trobareu jocs i activitats educatives sobre el cos humà. Inclou tests i sopes de lletres, fitxes educatives i jocs sobre els sentits, els sistemes, l’alimentació, els ossos o els músculs!

Formació humanística: art, cultura, història i valors

 

20-  Espai infantil del Museu Nacional d’Art dels EUA

El Museu Nacional d’Art dels Estats Units ofereix aplicacions per a totes les edats sobre art: eines per a crear, comprendre i aprendre història de l’art.

Entretinguda i informativa introducció a l’art i la història de l’art. Presentant una varietat d’eines per fabricar art que animen a l’exploració i creativitat, Aquestes activitats interactives són adequades per tots els nivells.

Les aplicacions es poden descarregar per ordinadors MacIntosh o Windows, També hi ha una versió de iOS del NGAkids App per a iPad.

21- Google Art & Culture

Espectacular catàleg d’art sense fronteres, una plataforma en línia amb la qual es pot accedir a imatges d’alta resolució de més de 32.000 obres d’art que es troben en els museus que participen en aquesta iniciativa.

És un catàleg virtual molt complet, ja que no es limita a les obres exposades en un museu concret si no que inclou obres de museus de 40 paisos. Aquesta plataforma permet als usuaris de fer una visita virtual per les galeries dels museus, explorar-ne la informació física i contextual i crear la seva pròpia col·leccó virtual. La característica “walk-through” del projecte utilitza la tecnologia Street View de Google.

Es pot trobar informació educativa sobre èpoques i estils artístics, escoles i autors i està disponible en diversos idiomes.

22- Descobreix Catalunya des de Casa

La revista Descobrir Catalunya ens ofereix una galeria virtual d’imatges dels seus millors fotògrafs amb visites virtuals els paisatges més bonics de Catalunya, les illes Balears i el País Valencià.

Al seu web trobareu també articles i recomanacions de rutes pel territori.

23- Catàleg online del museu del Prado

Catàleg molt extens i acurat de les obres que pertanyen al Museu del Prado.

Navega i explora totes les obres de l’escola espanyola, alemanya, holandesa, flamenca, italiana o japonesa. Des del segle II aC al segle XX podràs trobar obres de tots els estils artístics. El catàleg està classificat per èpoques, temàtiques, autors, escoles, material o iconografia.

Clicant dins de l’obra seleccionada trobareu una descripció detallada, curiositats i podràs situar l’obra en una línia temporal. Un catàleg molt ben treballat i de gran interès per a petits i grans.

24- El Liceu a casa

El Liceu també se suma a l’obertura de continguts per aquests dies de confinament. Gràcies a la col·laboració del Gran Teatre del Liceu amb el Teatro Real, TV3 i canal cultural europeu ARTE El liceu ofereix un ampli contingut audiovisual de forma gratuïta a través de youtube i de la plataforma MyOperaPlayer.

Podreu accedir a obres com La petita Flauta Màgica, La Traviata, Romeu i Julietta o Pere i el Llop.

25- L’espai digital de l’arquitectura Catalana

Fantàstic portal del Col·legi d’Arquitectes amb més de 1.600 obres arquitectòniques. Tota l’arquitectura catalana moderna i contemporània mapejada i en un clic. El més important de la web és que té diferents capes de lectura, pots fer una lectura superficial amb les fotografies i alguns s’aventuren a mirar els plànols, oi amb els documents es pot fer recerca docent. Navega pel seu mapa on trobaràs les obres situades i en un sol clic podràs accedir a imatges inèdites, plànols i molt més.