Paleolític al Moianès: les coves del Toll

Com arribar?

La cova està situada a 7,5 qm del poble de Moià a la N-141c QM32

Cova: A la Crta. N-141c (crta de Vic-Manresa) qm. 32 trobareu una pista asfaltada amb banderoles que donen la benvinguda a les Coves però encara haureu de fer uns metres fins arribar a la caseta de recepció de les Coves on trobareu la zona d'aparcament.

Museu: c. Rafael Casanova 8, 08180 Moià en el centre antic de la vila.

Aquestes coves són un preciós paratge soterrat a la Catalunya Central que compten amb 1.148 m de profunditat. Durant la visita, es poden recórrer 180,55 metres dins de l'espai amb forma de L.

Per arribar-hi us recomanem fer una  ruta circular començant al mig del poble de Collsuspina on trobem força indicadors que ens porten cap a la pista dels Plans d'Espinoi. Creuarem la granja del mateix nom i seguirem la pista  fins a cal Toll.

 

 

Tot el passeig és preciós, planer i amb una miqueta de baixada, passant enmig del bosc. Creuerem rierols i veurem casetes d'ocell als arbres. Si fem el camí durant l'hivern veurem els gorgs glaçats i donarà peu a explicar el cicle de l'aigua i com aquesta canvia la configuració del riu, de les roques...

En 1h aproximadament arribarem a les coves del Toll per fer una immersió total a la prehistòria. Aquesta cova, travessada per un curs d'aigua, és una de les més riques pel que fa a la troballa de fauna del Quaternari a tot Europa, durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...

Restes de foc i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l'home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat) a la comarca del Moianès.

S'hi han trobat restes d'elefant, lleó, hiena, ós, rinoceront, etc. i restes humanes de diferents períodes des del paleolític mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat) fins a l'edat de bronze. Dins la cova podreu veure alguns cranis!

L'accés a la Cova principal és guiat i es poden comprar les entrades a la caseta informativa a l'entrada del recinte. Les entrades costen entre 5 i 7€ i els més menuts entren gratuïtament. Hi ha descomptes amb molts carnets: biblioteques, carnet jove, tmés... L'entrada serveix també pel museu de Moià, on podreu veure les restes recuperades al jaciment. L'horari de les visites a la cova és de 10.30 a 15h a l'hivern i fins les 19h la resta de l'any. També fan visites escolars.

La visita guiadala realitzen especialistes en arqueologia i geologia i està molt ben preparada. Petits i grans gaudeixen molt de les explicacions i del passeig dins la cova. Després de la visita guiada a la Cova del Toll podem seguir lliurement pel recinte exterior: la cova de la Teixonera, la cova Morta i la recreació del poblat neolític. El recinte exterior és gratuït i podreu trobar panells informatius dels esdeveniments geològics i socials que han succeit en aquest territori.

Després de la visita seguim el camí i sortirem per la caseta d'informació situada al final de l'aparcament. Des d'allà agafarem el corriol que puja vora el torrent del Gomar. Seguim corriol amunt vora el torrent, gaudim del seu entorn verd i humit sota la baga de Picanyol fins trobar l'encreuament de la pista, les fites ens indiquen que hem de pendre la pista cap a l'esquerra amunt fins el Pla Violer que ens torna a Collsuspina.

Aquí podeu veure la ruta a wikiloc

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

9,5 Km
2 hores 20 minuts

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

no

Zones de pícnic i parcs

Durant el camí trobem espais d'ombra preciosos per parar a fer-hi un mos, però no hi ha zona de picnic habilitada amb taules, només n'hi ha una de pedra.

Què aprendrem?

  • Prehistòria: paleolític i Neandertals. Els nostres orígens a les coves prehistòriques.
  • La fauna del Quaternari a Europa, durant la glaciació WÜRM.
  • Activitats proposades pel Museu Arqueològic i Palentològic.
  • Les troballes a les coves prehistòriques relatives a l’Epipaleolitic, al Neolític i a l’Edat de Bronze ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.
  • Geologia: des de la formació dels pirineus a l'ensorrament d'un dels fóssils més grans d'europa, la propia cova del toll: un immens fòssil coral·lí modelat pel pas del riu subterrani.