Paleolític al Moianès: les coves del Toll

Com arribar?

La cova està situada a 7,5 qm del poble de Moià a la N-141c QM32

Cova: A la Crta. N-141c (crta de Vic-Manresa) qm. 32 trobareu una pista asfaltada amb banderoles que donen la benvinguda a les Coves però encara haureu de fer uns metres fins arribar a la caseta de recepció de les Coves on trobareu la zona d'aparcament.

Museu: c. Rafael Casanova 8, 08180 Moià en el centre antic de la vila.

Aquestes coves són un preciós paratge soterrat a la Catalunya Central que compten amb 1.148 m de profunditat. Durant la visita, es poden recórrer 180,55 metres dins de l'espai amb forma de L.

Per arribar-hi farem una ruta circular començant al mig del poble de Collsuspina on trobem força indicadors que ens porten cap a la pista dels Plans d'Espinoi. Creuarem la granja del mateix nom i seguirem la pista  fins a cal Toll.

Arribarem a les coves del Toll per connectar-nos amb el paleolítc. Aquesta cova, travessada per un curs d'aigua, és una de les més riques pel que fa a la troballa de fauna del Quaternari a tot Europa, durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...

Restes de foc i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l'home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat) a la comarca del Moianès.

S'hi han trobat restes d'elefant, lleó, hiena, ós, rinoceront, etc. i restes humanes de diferents períodes des del paleolític mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat) fins a l'edat de bronze. Les troballes, les podem veure al Museu Arqueològic i Palentològic situat a la casa natal de Rafael Casanova a Moià.

Després de la visita a la Cova del Toll podem visitar la cova de la Teixonera i la cova Morta i fer una visita a la recreació del poblat prehistòric.

Seguirem camí i sortirem per la caseta d'informació situada al final de l'aparcament. Des d'allà agafarem el corriol que puja vora el torrent del Gomar. Seguim corriol amunt vora el torrent, gaudim del seu entorn verd i humit sota la baga de Picanyol fins trobar l'encreuament de la pista, les fites ens indiquen que hem de pendre la pista cap a l'esquerra amunt fins el Pla Violer que ens torna a Collsuspina.

Powered by Wikiloc

Fitxa tècnica

Distància i Temps

9,5 Km
2 hores 20 minuts

Nivell de dificultat

Mig

Tipus de ruta

Circular

Camí adaptat?

no

Zones de pícnic i parcs

Durant el camí trobem espais d'ombra preciosos per parar a fer-hi un mos, però no hi ha zona de picnic habilitada amb taules.

Què aprendrem?

  • Prehistòria: paleolític i Neandertals. Els nostres orígens a les coves prehistòriques.
  • La fauna del Quaternari a Europa, durant la glaciació WÜRM.
  • Activitats proposades pel Museu Arqueològic i Palentològic.
  • Les troballes a les coves prehistòriques relatives a l’Epipaleolitic, al Neolític i a l’Edat de Bronze ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp