L'energia de la natura: els molins fariners de Montblanc
Un viatge de retorn al segle XIV per a posar en marxa un autèntic molí fariner hidràulic. Una experiència per descobrir l'evolució de la mòlta del cereal i el poder de l'aigua
A Montblanc, allà on es troben el riu Francolí i el riu Anguera, de sobte, apareix enmig de la natura el Molí de la Volta. Construït al segle XIV, continua a punt de marxa, esperant que els nois i les noies d'avui obrin les seves comportes i deixin caure l'aigua dels cacaus sobre les venerables turbines. Immediatament, les antigues moles es posen en marxa i comencen a triturar l'or daurat, és a dir, el cereal. Monopoli dels antics senyors feudals, no va ser fàcil desenvolupar la tecnologia necessària per construir-lo; cosa que les escoles podran comprovar per si mateixes, experimentant les diferents metodologies utilitzades per moldre el gra des de la prehistòria fins a l'Edat Mitjana. L'aigua, tan ben coneguda i dominada per les cultures musulmanes, esdevé clau per al funcionament del molí. Una energia extremadament potent, neta i renovable, que ens obliga a reflexionar sobre un futur més sostenible.
Material complementari
Guia didàctica
Última actualització: 26/06/24