Radioactivitat: El cas de Fukushima

Taller a la UAB en el que es pretén que l'alumnat entengui com és un procés radioactiu i com quantificar-lo, en el context de l'accident a la central nuclear de Fukushima.
El taller pretén que l’alumnat entengui com és un procés radioactiu i com quantificar-lo, en el context de l'accident a la central nuclear de Fukushima. Els estudiants analitzaran, a partir d’unes dades reals d’una mostra de Cesi, com varia el seu ritme de desintegració amb el temps. A continuació, hauran de trobar una equació matemàtica que s’ajusti al conjunt de dades donat i que, per tant, ajudi a quantificar el fenomen i a predir l’evolució de la radioactivitat en funció del temps (llei de la desintegració radioactiva).

Per analitzar millor aquest fenomen, s’utilitzarà una mostra de daus com a model analògic que, amb els seus límits, permet reproduir aquest procés. Com a eina per entendre el model, s’estudiaran les lleis que regeixen els successos aleatoris i, això, permetrà als estudiants comparar el model analògic de daus amb el fenomen real de la radioactivitat.

Abans de concloure la pràctica i a través d'una simulació es treballarà amb els alumnes què succeeix en l'àtom per a que es produeixi una emissió radioactiva.

Finalment, es preguntarà als alumnes quant temps creuen que tardarà en desaparèixer la radioactivitat a Fukushima. Davant d’un accident nuclear com el que va tenir lloc el mes de març de 2011 a Fukushima (Japó), una de les primeres preocupacions és evitar la fuita d’isòtops radioactius i, en cas de que hi hagi hagut alguna fuita, cal determinar el grau de contaminació radioactiva per evitar riscos a la població. A partir dels coneixements adquirits durant el taller, l’alumnat hauria de ser capaç de determinar quant de temps ha de passar per poder viure a la zona afectada de Fukushima sense perill per la salut.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 13/11/23
Fitxa tècnica
BTX
Tipus d'activitat
Taller participatiu
Àrea de coneixement
Física
Temàtica
ODS
Mig dia
Gratuïtat condicionada
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Català