Les impressores d'abans. Taller de gravat

L'activitat començarà amb una visita guiada a la col·lecció del Museu d'Art de Girona, per anar després al taller per fer un gravat amb els motius de les caselles del joc de l'oca.
L’activitat “Les impressores d’abans: taller de gravat” està dissenyada per alumnes d’últim cicle de primària (5è i 6è de primària) i l’objectiu que persegueix és introduir l’alumnat en un ofici antic: el gravat.
Aquesta activitat està dividida en dues parts diferenciades. En primer lloc, la visita a la col·lecció permanent del Museu posarà en context als alumnes per mitjà d’un audiovisual, material original de suport i finalment l’observació de les xilografies conservades al Museu i la premsa d’impremta original del segle XVII.
En aquesta part de l’activitat s’explicarà en què consisteix la tècnica del gravat, què és una matriu i quines conseqüències va tenir el gravat en una societat en la qual molt poques persones podien accedir a les imatges i als llibres.
També s’ensenyaran les eines especials que s’utilitzaven (com ara les gúbies, els burins o enformadors), un llibre de mostres original i el joc de l’auca, precedent de l’actual joc de l’oca.
Després d’haver après tota aquesta informació, el grup es trasllada a la sala-taller, on el repte consisteix a fer una matriu amb el disseny d’una casella original del Joc de l’Oca sobre suport de goma amb una gúbia. Un cop dissenyada la peça i gravada per destacar el dibuix principal, els alumnes hauran d’entintar aquesta matriu i estampar-la a un tauler de joc de grans dimensions. Finalment, tots plegats faran una petita partida al Joc de l’Oca amb les caselles de creació pròpia i el grup podrà endur-se a l’aula les matrius i el tauler de joc.
A través d’aquesta activitat, els alumnes aprenen un ofici del tot desconegut per a ells, prenen consciència de la importància del patrimoni cultural i desenvolupen la seva imaginació, creativitat i minuciositat en una activitat que els permetrà saber com eren les “impressores d’abans”.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 05/04/23
Fitxa tècnica
CM
CS
Tipus d'activitat
Taller participatiu, Visites i itineraris
Àrea de coneixement
Artesania, Història, cultura i patrimoni
Temàtica
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes