Prevenció de conductes discriminatòries (TALLER)

El taller s’emmarca dintre de la unitat didàctica confeccionada entre el Dep. D’Ensenyament i la PG-ME per tal d’evitar situacions greus en l’àmbit de la xenofòbia, racisme, homofòbia, etc.
El taller s'emmarca dintre de la unitat didàctica confeccionada entre el Dep. D'Ensenyament i la PG-ME. La unitat es compon de tres sessions. La primera i l'última són a càrrec del professorat del centre educatiu, quedant la segona reservada per als membres de la PG-ME. El taller va adreçat a joves per tal d'evitar situacions greus en l'àmbit de la xenofòbia, racisme, homofòbia i conductes greus contra la discriminació. La metodologia emprada és la d'exposar diferents situacions en diferents formats per posteriorment discutir sobre aquestes, valorar-les i treure'n conclusions al respecte.

OBJECTIUS:

- Recordar als/a les joves els drets que tenen les persones dins del respecte mutu, els quals estan relacionats directament amb la discriminació, la xenofòbia i el racisme.
- Donar a conèixer la necessitat de prevenir aquelles conductes greus que poden denigrar l'ésser humà.
- Exposar exemples reals i actuals de conductes discriminatòries greus relacionades amb la xenofòbia i el racisme, les quals són perseguides i condemnades per la societat.
- Donar a conèixer que és l'homofòbia com a exemple greu de discriminació, odi, aversió, por o prejudici contra les persones homosexuals, dones o homes.
- Donar a conèixer el marc legal actual que protegeix a les persones dins d'aquests àmbits discriminatoris.
- Informar sobre la necessitat de prevenir també altres possibles conductes discriminatòries greus com són l'aporofòbia, la transfòbia i la gerascofòbia.
- Conscienciar als/a les joves sobre l'agreujant de discriminació que es pot donar dins de conductes més habituals.
- Conscienciar als/a les possibles testimonis dels comportaments discriminatoris de l'obligatorietat de denunciar sempre aquests fets.
- Detectar possibles situacions de victimització en aquest àmbit.
- Generar debat també fora de l'aula, fins i tot a casa amb les seves mares, pares o tutors/es legals.
- Facilitar eines àgils de comunicació amb la PG-ME per denunciar aquestes conductes discriminatòries.
- Informar de què cal fer en el moment en què es reconeix o detecta una situació de risc.
- Finalment donar un missatge positiu del dret que tenen a ser lliures, a opinar, el dret a la vida, a la integritat física, el dret a no ser insultats, menyspreats, humiliats, i finalment el dret a denunciar davant de les seves mares, pares, professors/es i la pròpia policia a aquelles persones que no respecten aquests drets.

En l'àmbit dels menors, existeix a la societat catalana una creixent preocupació, protecció i atenció, des de diverses vessants, una de les quals és l'entorn dels centres educatius. Davant d'aquesta preocupació, i en virtut de la normativa vigent, la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra (PG-ME) va iniciar l'any 2009 el Programa Operatiu Específic Centres Educatius (POE Centres Educatius) adreçat al conjunt de la comunitat educativa (CE) de Catalunya.

Les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) són els serveis de la PG-ME que s'encarreguen d'identificar, contactar i col·laborar amb els representats socials del territori, i esdevenen l'eina fonamental per canalitzar la gestió de la resolució de les problemàtiques relacionades amb la seguretat.

Per sol·licitar l'activitat, o per a qualsevol aclariment, no dubteu en contactar amb l'Oficina de Relació amb la Comunitat de la comissaria de referència del vostre municipi. Enllaç a totes les comissaries a l'apartat "contacte".
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 03/10/24
Fitxa tècnica
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Taller participatiu
Àrea de coneixement
Assetjament i Bullying, Educació cívica, en valors i per la pau, Salut i prevenció de conductes de risc
ODS
Fins a 1h
Gratuïta
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Català, Castellà