Missió ALBA

Projecte de ciència per 5è i 6è de Primària i escoles de NEE del Sincrotró ALBA. A través d'una web, el personal d'ALBA proposa experiments per conèixer la ciència del sincrotró i qui hi treballa.
Missió ALBA és un projecte educatiu de ciència impulsat pel Sincrotró ALBA, l'única font de llum de sincrotró de l'estat.

Dirigit a alumnes de 5è i 6è de primària o grups NEE, Missió ALBA es desenvolupa a través d’internet per eliminar barreres geogràfiques, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículum oficial per aquesta etapa educativa.

Hi ha dos recorreguts disponibles, sota els lemes "Fes visible l'invisible" i "Descobreix el poder de la llum". El primer proposa quatre experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. El segon, més interdisciplinar, es centra en les propietats de la llum i com aquesta ens serveix per veure-hi, per conèixer les propietats dels materials, per crear solucions tècniques a qüestions de la vida quotidiana o per fer art, fins i tot.

El curs 22-23 es preveu que uns 15.000 alumnes de tota Espanya resolguin aquests reptes plantejats pels membres del personal de l’ALBA a través de la plataforma virtual. Experimentant a l’aula i seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró, els joves trobaran la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.

També els mestres valoren positivament Missió ALBA, sent “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “aporta recursos i seguretat als mestres a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera”.

Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió ALBA, videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar i la visita d’aquests a l’escola guanyadora del premi final.

S'ofereixen fins a 400 places per a docents de forma totalment gratuïta. Missió ALBA es realitza amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología.
Més informació

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't
Última actualització: 13/07/23
Fitxa tècnica
CS
EE
Tipus d'activitat
Projectes de llarga durada, Recurs Online
Àrea de coneixement
Coneixement del medi i Biologia, Física, Química
Temàtica
ODS
Llarga durada
Gratuïta
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Anglès, Català, Castellà