El camí cap al descobriment del planeta Barnard B

En aquesta conferència, l'alumnat descobrirà la riquesa de sistemes planetaris que ens revela l'astrofísica. Avui dia coneixem gairebé 4.000 planetes extrasolars, la majoria difícils d'estudiar perquè orbiten estrelles llunyanes i poc brillants. Però si els planetes es troben al voltant d'astres propers, podem obtenir molta més informació.

El novembre del 2018 es va anunciar el descobriment del planeta Barnard b, que orbita una nana vermella situada a només sis anys llum de la Terra. Segurament es tracta d'un món fred, fosc i sense vida a la superfície, però la seva proximitat relativa ens brinda l'oportunitat d'estudiar-lo de manera privilegiada.

Ignasi Ribas és doctor en Física per la UB, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC). És colíder del descobriment del planeta Barnard b i primer signant de la publicació a la revista Nature.


OBJECTIUS
- Comprendre que estem descobrint planetes en òrbita d'altres estrelles, cosa que es desconeixia fa un parell de dècades.
- Apreciar que cada vegada s'està més a prop de descobrir planetes habitables com la Terra, i el que això representaria per saber què és la vida i la seva presència a l'Univers.
- Descobrir la recerca que s'està fent a Catalunya en el camp de l'astrofísica i comprendre que encara queda molt per descobrir a l'Univers.


PROMOCIONS
* Descompte del 50 % en les activitats que es facin del 12 de setembre al 31 d'octubre de 2019.
* Descompte del 50% de setembre a juny en les visites dinamitzades (novetat del curs 19/20) a la nova Sala Univers.
* Descompte del 50 % de setembre a juny als tallers del LAB MAT (novetat del curs 19/20).

** Si veniu amb alumnes d'integració en el vostre grup, feu-nos-ho saber. Treballarem per donar resposta a les seves necessitats. Es prega màxima puntualitat. Podeu sol·licitar servei d'intèrprets en llenguatge de signes català (LSC).
Matí de recerca: Astrofísica
Última actualització: 25/06/2019
Fitxa tècnica
ESCOLAR
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Conferència
Àrea de coneixement
Física
Temàtica
#escolar
Objectius de desenvolupament sostenible
Gener
De pagament
Idiomes
Contacte
CONTACTA