ESPAI MUSEÍSTIC DEL FERRO, CASA SINTET

De les fargues a l'actualitat....
L’any 1800 els nostres avantpassats, van construir una Farga a Santa Maria de la Torre, a tant sols 2,5km d’Alins; i fins a finals del segle XIX va ser el motor econòmic del municipi. L’era de les fargues i la siderúrgia a la Vall Ferrera (nom que li dóna al mateix municipi d’Alins) va acabar-se a la mateixa Farga de Santa Maria l’any 1880 aproximadament. Els costos de producció del ferro a les fargues, cada vegada eren més elevats i feien menys rendible el negoci, cosa que va propiciar-ne el tancament definitiu.
A mesura que anava entrant en decadència la producció de ferro, van iniciar-se en el negoci de compra i venda d’animals de peu rodó, que els feien servir arreu per treballar majoritàriament al camp. Quan els tractors van arribar a la majoria de pobles, el negoci dels animals de peu rodó va minvar, i continuaren la casa amb la ramaderia, fins a l’actualitat on ens dediquem a la ramaderia ecològica extensiva de vaques de carn; i recentment hem obert aquest espai museístic a casa nostra.


L’edifici de l’Espai Museístic del Ferro es troba dins el recinte de “Casa Sintet”; Casa Sintet és una casa pairal de l'any 1716 formada per diferents edificis. El museu es tracta d’un dels edificis agrícoles del segle XVIII i consta de dues plantes.
La planta baixa, des d’on s’accedeix, correspon a una petita cort (cuadra, estable) del “ruc de remonta”; i la cort de les vaques. En aquesta planta baixa se situa la recepció, el racó dedicat a la Farga de Santa Maria de la Torre, on es poden veure diferents elements que la composaven: un masser, llingots de ferro que eren exportats arreu de Catalunya a través dels rais, diferents eines agrícoles (de l’hort, del camp, dels animals...), elements forjats, guarniments dels animals, eines per farrar els animals de treball iun llarg etcètera.

La planta primera, correspon a l’era (paller), on s’hi guardava l’herba seca que es recol·lectava durant l’estiu per donar-les-hi als animals durant l’hivern. En aquesta planta se situa la documentació de la Farga (rebuts del pa,llibres, permisos de carboneig, permisos de duana, traginades de carbó i de mineral, etc), eines del camp, de l’hort, mecanismes per treballar els animals, estris de cuina, utensilis de la pròpia casa, mobiliari, i diferents peces que ajudaven a completar finestres, portes, balcons, etc, elements de ferro definitoris de l’arquitectura tradicional que actualment encara podem observar passejant pels carrers dels pobles de la vall, una extensa mostra de claus (claveteria), esquís de la Guerra Civil, raquetes per la neu d'Estil Rus, una màquina per desgranar el blat de moro, una altra per trinxar remolatxes i un llarg etcètera.

A més de l’exposició de més de 350 peces, també hi ha repartit per tot l'edifici fotos antigues de l'història de la casa i es pot gaudir a la vegada d’un típic edifici agrícola del Pallars Sobirà; amb les seves parets de pedra, les finestres de fusta, el llosat inclinat a dos aigües, les menjadores dels animals amb els seus rastells, l’empedrat del terra ... en definitiva, transportar-te a un ambient rústic coneixent la tradició del lloc durant desenes d’anys.
- Visitar l'espai museístic del Ferro i veure com eren els edificis que formaven Casa Sintet.
- Anar caminant a St Quirc i a la Torre de les Bruixes
- Visitar l'Espai de la Farga del poble d'Alins
Última actualització: 15/07/16
Fitxa tècnica
Tipus d'activitat
Conferència, Exposició, Visites i itineraris
Àrea de coneixement
Activitats físiques i esportives, Arts i música, Fotografia, Coneixement del medi i Biologia, Geologia, Història, cultura i patrimoni
Temàtica
#escolar
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Contacta

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't