MeFiTU. Els boscos mediterranis, el bosc i tu

Catalunya és un territori amb una gran quantitat de boscos i a més a més, tenim un clima càlid i sec. Aquestes dues característiques fan que els incendis forestals siguin un fenomen molt comú al nostre país. Cada estiu veiem com crema una part del nostre territori i per tant és molt important que els coneguem. Què podem fer per evitar-los? Quin paper hi podem tenir la societat?

El taller consta de 3 parts. Comencem amb'una presentació a l'aula, a la qual el llop Mefitu, la mascota del projecte, funciona d’eix d’animació. En aquesta es transmeten els coneixements fent un recorregut per la història i els avantatges que suposà la descobertadel foc per la humanitat, la seva utilitat com a eina sota control i el perill si es descontrola. S’expliquen situacions quotidianes on intervé el foc controlat, i com a foc descontrolat es dóna l’exemple dels incendis forestals: quines poden ser les seves causes en relació amb els canvis en el paisatge i es relacionen amb els canvis econòmics i socials, També parlem de com podem minimitzar l'efecte del foc i millorar la vulnerabilitat dels nostres boscos, fet que dóna peu a introduir el concepte de gestió forestal, i s’explica el cicle del bosc.
Posteriorment es realitza un taller de papiroflexia on les alumnes construiran uns arbres que permetran realitzar la segona part del taller.
Aquesta segona és una representació de dos incendis, mitjançant una crema a petita escala. A partir dels arbres creats per les alumnes, es construeixen dos escenaris que representen un bosc no gestionat, amb molta vegetació i un bosc gestionat. L'observació d'aquesta simulació permet descobrir les diferències en un incendi entre un bosc que ha estat gestionat i un bosc no gestionat.
I finalment, es realitza una sortida de camp a una zona forestal propera al municipi a la qual es realitzen unes activitats de caràcter més lúdiques que permeten als infants conèixer els beneficis del foc.
El "MeFiTu, els boscos mediterranis, el foc i tu", és un programa formatiu i educatiu per a la sensibilització ambiental sobre l’ecologia dels incendis forestals dirigit a escolars i joves.
Última actualització: 08/09/20
Fitxa tècnica
CM
CS
Tipus d'activitat
Taller participatiu
Àrea de coneixement
Coneixement del medi i Biologia
Temàtica
#sostenibilitat, #canvi climàtic, #natura
ODS
Jornada sencera
De pagament
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Castellà, Català
Contacta

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't