Mur geològic. Visita lliure per descobrir el món de la geologia

L'alumnat gaudirà de la bellesa de set peces de roca de més de 90 tones i 24 metres de longitud procedents d'arreu del món: sals, pissarres, diàclasis de gres, varves glacials, dunes o gredes volcàniques.

Aquestes peces il·lustren processos fonamentals en la formació del nostre planeta: des dels plecs de les roques fins a la sedimentació d'un llac glacial, passant per tot el cicle de les roques i les conseqüències del moviment de les plaques tectòniques.

El mur geològic reuneix set peces de roca de bellesa singular que il·lustren processos geològics fonamentals en la formació del nostre planeta.
Les sals de Súria i les pissarres de Lleó mostren els plecs que pateixen les roques i permeten que l'alumnat descobreixi dues històries que es remunten a fa milions d'anys.
Una de les històries transporta els estudiants a 300 milions d'anys enrere quan, en una Terra molt diferent de l'actual, dos grans continents van xocar i van donar lloc a una de les serres més imponents que mai hi ha hagut, l'herciniana o varisca. Durant el recorregut, descobriran com els plecs que s'observen en el mur són un testimoni únic d'aquest xoc.
L'altra història arrenca fa 35 milions d'anys, quan la conca de l'Ebre era un extens entrant de mar que va començar a quedar aïllat de l'oceà Atlàntic per l'aixecament del Pirineu. Observant la forma dels plecs de les sals de Súria, l'alumnat es qüestionarà per què les sals es van comportar com una plastilina.
Les varves glacials d'Itú il·lustren el procés de sedimentació d'un llac glacial i són un exemple espectacular d'una època molt més freda, amb grans glaceres al Brasil que oscil·laven al ritme de les estacions.
Les gredes volcàniques d'Olot il•lustren la història del volcà Croscat, nascut fa uns 10.000 anys en projectar cendres, escòries i bombes al seu voltant. Les gredes volcàniques que s'hi observen són producte de la seva activitat. Quina informació aporten els fragments irregulars d'escòria que es veuen en el tall i a què es deu el canvi de color?
Les dunes, formades a partir de fragments de closques d'animals, expliquen l'origen d'una roca, extraordinàriament jove, fàcil de tallar i que és un tret diferencial en la construcció popular i rural de les illes Balears.
Finalment, la diàclasi dels gresos de Puig-reig permet il·lustrar i entendre el cicle de les roques.

OBJECTIUS:
- Identificar diferents tipus de roques i relacionar-los amb el seu origen.
- Reconèixer, a partir de l'observació, els fenòmens geològics que són responsables de la composició actual del nostre planeta.
- Inferir les forces enormes i els llargs períodes de temps que intervenen en la formació de les roques.


PROMOCIONS
Inclòs a l'entrada del museu.
* 50% descompte primer mes OCTUBRE 2020 per a totes les activitats educatives.
* 50% descompte en la segona activitat del mateix grup escolar, del mateix dia.
* 50% descompte en les visites a l'exposició "Print3D. Reimprimir la Realitat"

Altres informacions d'interès
- Per a la seguretat dels participants, s'aplicaran les mesures de seguretat i higiene previstes oficialment.
- Si veniu amb alumnes d'integració en el vostre grup, feu-nos-ho saber. Treballarem per donar resposta a les seves necessitats.
- Es prega màxima puntualitat.
- Si veniu amb un grup d'educació especial, informeu-nos amb antelació. Treballarem per preparar l'activitat escollida o us proposarem l'activitat més adequada a les necessitats del grup.
Set peces de roca de més de 90 tones i 24 metres de longitud procedents d'arreu del món: sals, pissarres, diàclasis de gres, varves glacials, dunes o gredes volcàniques.
Última actualització: 23/09/20
Fitxa tècnica
INF1
INF2
CI
CM
CS
ESO1C
ESO2C
BTX
CF
EE
Tipus d'activitat
Exposició
Àrea de coneixement
Geologia
Temàtica
#escolar, #STEM, #ciencia, #volcans
ODS
Entre 1 i 2h
Gratuïtat condicionada
Fora del centre escolar espai interior
Idiomes
Castellà, Català
Contacte
CONTACTA