Element AI: la química de la taula periòdica (Lleida)

A la conferència, Claudi Mans parlarà d'algunes de les diferents representacions de la taula periòdica al llarg de la història, i en veurem l'evolució i per què han anat canviant. De la mateixa manera, ens presentarà una aproximació més lúdica a la TP, convidant l'alumnat a escriure la paraula més llarga unint-ne els símbols, o desvelant-ne algunes curiositats, com l'element que van descobrir equivocadament més d'una dotzena de vegades.

L'any 2019 ha estat declarat per les Nacions Unides l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels elements químics. Per què la taula periòdica –la TP– és tan estimada i valorada pels químics? Al llarg de la història, s'han fet centenars de representacions diferents. En veurem algunes de les més significatives des del punt de vista científic, original i estètic, i en veurem l'evolució i per què ha anat canviant. Veurem l'element que es va descobrir equivocadament més d'una dotzena de vegades. Farem una sopa de símbols buscant la paraula més llarga que es pot construir a la TP. Explicarem que hi ha molts més elements falsos que es va creure que existien que no pas els que realment existeixen. Esbrinarem per què, si hi ha el franci, el germani o el poloni, no existeix el cataloni. I veurem que, per imitació, també hi ha la TP de les melmelades, la TP de l'ortografia, la TP dels escriptors i fins i tot la TP de les taules periòdiques.

Claudi Mans és catedràtic emèrit d'Enginyeria Química, Facultat de Química, Universitat de Barcelona.

OBJECTIUS:
- Descobrir la taula periòdica com un element viu i comprendre per què ha anat variant al llarg del temps.
- Prendre consciència de la informació que es recull a la taula periòdica i descobrir com aquesta forma de sistematització ha creat un model aplicable a diferents contextos.
- Acostar-se a la química de forma, amena i rigorosa, descobrint curiositats al voltant de la taula periòdica.
- Reconèixer la importància de la química per comprendre el món que ens envolta.
Per què l'any 2019 és l'Any de la Taula Periòdica? Conferència per familiaritzar-se i conèixer la història i les curiositats de la taula periòdica.
Última actualització: 21/11/2018
Fitxa tècnica
ESCOLAR
ESO1C
ESO2C
Tipus d'activitat
Conferència
Àrea de coneixement
Química
Temàtica
#escolar
Objectius de desenvolupament sostenible
Abril
De pagament
Idiomes
Contacte
CONTACTA