'El viatge de l'Unai': projecció de la pel·lícula documental i cinefòrum

L'activitat consta de dues parts, que es poden realitzar de manera consecutiva o en jornades diferents:

1. La projecció de la pel·lícula documental 'El viatge de l'Unai' (56 min.). La pel·lícula està disponible en català, castellà o anglès. Totes tres versions amb la narració original del protagonista, l'Unai, en la llengua corresponent.
2. Xerrada-col·loqui sobre la pel·lícula amb l'alumnat de Primària i/o Secundària i Meritxell Margarit, periodista i escriptora, mare de l'Unai, guionista i coprotagonista del documental, i responsable del projecte educatiu sobre el film (1 h).

**Si es fan en dies diferents, la primera part no constarà amb la presència de Meritxell Margarit.

Sobre 'El viatge de l'Unai' i l'interès del treball de la pel·lícula a l'aula:

La projecció, la visualització i el debat-xerrada al voltant del documental es converteixen en una bona base per plantejar qüestions fonamentals en el creixement i el desenvolupament dels infants i els joves, així com en la vida quotidiana de totes les persones. La interacció amb el món a gran escala, el contacte íntim amb la natura i l'aprenentatge constant a l'aire lliure són alguns principis de la història que ens explica el documental. Quin benefici aporta tot això al protagonista del documental i a la seva família? Quins valors lligats a la natura i al medi ambient aconsegueix transmetre? Com podem fer nostres aquests principis i valors? I com traslladem aquests valors a altres aspectes del nostre dia a dia? Aquestes són algunes de les qüestions que plantegen les xerrades educatives al voltant d''El viatge de l'Unai'.

El documental:

L'Unai, que té 10 anys, viatja amb el seu pare, la seva mare i la seva germana de 4 anys durant 15 mesos seguits. Tota la família segueix els passos del pare: fotògraf professional que habitualment viatja en solitari per tot el món fent reportatges per National Geographic, Geo o La Vanguardia sobre la bellesa de la fauna salvatge i la necessitat de preservar-la. El repte és trobar i fotografiar set animals emblemàtics i amenaçats: el llop ibèric, el bisó americà, el puma, el cocodril marí, el calau bicorne i l'elefant del desert. La recerca de l'esperit més salvatge de la Terra (Looking for the Wild) es converteix en el fil conductor del viatge del nen i de la seva família per Europa, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Antàrtida, Austràlia, Àsia i Àfrica.

El procés de descobriment de l'Unai, a través de l'observació, l'anàlisi, l'estudi i el gaudi de la natura, permet a l'espectador conèixer i apropar-se a entorns naturals de tot el planeta d'una forma més espontània i apassionant. La interacció de l'Unai (i dels seus pares i la seva germana) amb la naturalesa provoca experiències úniques i molt emotives que generen una reflexió sobre la necessitat de conservar la vida salvatge, i també desperten interès i afecte cap a un entorn natural més immediat, el que tenim a prop de casa.

La naturalesa, a més, es presenta com un marc fonamental en el creixement ric i feliç dels nens protagonistes. Això es percep en totes les activitats quotidianes dels nens: el joc, el desenvolupament de la imaginació i de la creativitat i l'aprenentatge constants són presents en tot el documental.

A més, el documental ens permet parlar d'altres cultures, de les relacions humanes, de la tolerància, l'empatia, etc.

Fitxa tècnica:
Títol: El viatge de l'Unai
Any: 2016
País: Espanya
Durada: 56 minuts
Director: Andoni Canela
Guió: Andoni Canela, Julio Mazarico i Meritxell Margarit
Fotografia, imatge i so: Andoni Canela i Roger Lleixà
Muntatge: Treski Studio
Temes: viatge, món, natura, animals salvatges, medi ambient, creixement, interculturalitat

Un nen de 10 anys fa la volta al món amb la seva família a la cerca d'animals amenaçats. Una pel·lícula que parla del respecte a la natura, de valors i interculturalitat.
Última actualització: 15/01/20
Fitxa tècnica
CS
ESO1C
ESO2C
BTX
Tipus d'activitat
Cineforum
Àrea de coneixement
Emprenedoria, Educació cívica, en valors i per la pau, Ètica, filosofia i debat
Temàtica
#escolar
ODS
Entre 1 i 2h
De pagament
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Contacte
CONTACTA