Visita comentada a l'edifici de CaixaForum Girona. La Fontana d'Or: testimoni de la història

CaixaForum Girona es troba en el nucli antic de la ciutat i ocupa un edifici d'època medieval, que es coneix popularment com la «Fontana d'Or». A partir d'exercicis d'observació i de l'ús de materials que ajuden a pensar i reflexionar, la visita dinamitzada permetrà que els estudiants descobreixin part de la història de Girona, observin els elements de la Fontana d'Or i coneguin els canvis que ha experimentat des del seu origen fins als inicis d'aquest segle.

Els elements més primitius de la Fontana d'Or –un mur i un arc al soterrani– remeten al seu ús primer com a molí de farina.
Durant els segles XIV i XV, el carrer de Ciutadans es va convertir en lloc de residència de les famílies nobles de Girona. Una d'aquestes famílies, els Sitjar, hi van aixecar un edifici romànic del qual es conserven dues bigues policromades. Al segle XVIII la Fontana d'Or va prendre un nou ús: en part habitatge i en part taverna de traginers, i es converteix en fonda i parada de transports.
Al final del segle XVIII es converteix en fonda de categoria sota la direcció d'una família italiana: els Lenti.
Les àmplies sales de l'edifici i els grans espais de la planta baixa acullen tot tipus d'activitats: és residència de jesuïtes, gimnàs, seu de l'Schola Orpheonica Gironina i de la Cambra de Comerç. L'any 1920, el Banc de Catalunya va adquirir l'edifici i el 1933 s'hi va instal·lar la Caixa d'Estalvis de la Generalitat de Catalunya.


OBJECTIUS:
- Identificar, a través de l'observació i el raonament, elements arquitectònics i la seva evolució.
- Interpretar els diferents testimonis de la cultura aplicant-hi habilitats d'observació, de pensament i de relació amb l'experiència i el bagatge cultural propis.
- Valorar el patrimoni cultural i historicoartístic de la ciutat.


PROMOCIONS
* Descompte del 50% en la visita a l'exposició si realitzes una activitat i una visita a l'exposició el mateix dia en CaixaForum Girona.
* Realitza una activitat de Ciència a CaixaForum Girona, i et convidem a tu i a la teva classe a visitar gratuïtament CosmoCaixa Barcelona i a realitzar l'activitat conduïda que triïs. Una invitació per a cada reserva.

** Si veniu amb alumnes d'integració en el vostre grup, feu-nos-ho saber. Treballarem per donar resposta a les seves necessitats. Places limitades. Activitat recomanada per a grups d'educació d'adults. Es prega màxima puntualitat. Podeu sol·licitar aquesta activitat en anglès. Si veniu amb un grup d'educació especial, informeu-nos amb antelació. Treballarem per preparar l'activitat escollida o us proposarem l'activitat més adequada a les necessitats del grup.
Descobrir part de la història de Girona, observar els elements de la Fontana d'Or i coneixer els canvis que ha experimentat des del seu origen fins als inicis d'aquest segle.
Última actualització: 25/10/2017
Fitxa tècnica
ESCOLAR
CI
CM
CS
ESO1C
ESO2C
BTX
CF
Tipus d'activitat
Visites i itineraris
Àrea de coneixement
Història, cultura i patrimoni
Temàtica
#escolar
Objectius de desenvolupament sostenible
Tot el curs
De pagament
Idiomes
Contacte
CONTACTA