Fronteres del Coneixement

Recursos educatius per explicar a estudiants d'ESO i batxillerat, conceptes sobre biologia evolutiva a partir de la recerca de frontera d'investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) reconeguts en l'àmbit nacional i internacional.
L'adaptació dels continguts científics i el disseny i la implementació del material educatiu i activitat, ha estat sota la supervisió dels investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva i l'equip de La Ciència al Teu Món.

Temàtiques tan diverses com l'origen de la multicel·lularitat, la metamorfosi, el paper dels gens en les nostres decisions, la diversitat de les papallones i la informació que aquestes ens aporten del canvi climàtic o el passat de l'espècie humana a través del genoma.

Per cada una de les línies de recerca també s'ha realitzat un vídeo presentant el grup d'investigació. En aquest vídeo hi participen el cap de grup i els estudiants de doctorat o Màster. Expliquen quina és la seva línia de recerca, com és el seu dia a dia al laboratori i quines són les seves motivacions.

Genètica de poblacions Humanes, David Comas (Human Genome Diversity Group): rutes migratòries, mecanismes, causes i conseqüències de la diversitat genòmica actual de les poblacions humanes

Genòmica comparativa i computacional, Arcadi Navarro (Evolutionary Genomics Lab): processos biològics que han actuat durant milions d'anys sobre els organismes, donant diferències tant entre espècies com entre individus de diferents espècies.

L'origen de la multicel·lularitat, Iñaki Ruiz-Trillo (Multicellgenome Lab): el "kit bàsic" de la multicel·lularitat: El pas des d'organismes d'una única cèl·lula a organismes tan complexos com els animals actuals incloent-nos a nosaltres mateixos, formats per milions de cèl·lules.

Biodiversitat animal, Roger Vila (Buterfly Diversity & Evolution Lab): estudien les papallones com a bioindicadors naturals de canvis del seu entorn. Treballant per obtenir la seqüència genètica de les espècies que conformen la península Ibèrica.

Evolució funcional, Elena Casacuberta (Molecular Development and Evolution Lab): els processos moleculars necessaris per a la metamorfosi completa i com aquests han anat canviant d'organismes més senzills a més complexos.
Última actualització: 19/12/16
Fitxa tècnica
ESCOLAR
ESO2C
BTX
Tipus d'activitat
Conferència
Àrea de coneixement
Ciències de la naturalesa i tecnologia
Temàtica
#escolar
ODS
Gratuïta
L'activitat es realitza en el centre escolar
Idiomes
Contacta

La informació de contacte només és visible per a usuaris registrats al portal.

Identifica't